5 Ekim 2011 Çarşamba

A2 Ligi başlıyor, İlk rakip Kayseri Erciyes.


Futbol federasyonunun acemiliği mi diyelim yoksa işgüzarlığı mı bilinmez federasyon unuttuğu A2 liginin Statüsünü, prosedürünü, fikstürünü 1 hafta gibi kısa bir süreye sıkıştırıverdi. Türk Futbol Federasyonu; Türk futbolunun arka bahçesini oluşturan ve hatta ülke futbolumuzun gelecek planlamasında profesyonel liglerden çok daha fazla öneme sahip bu lige önem vermediğini, sadece oynatılmak için düzenlendiğini yaptığı bu göstermelik değişikliklerle ve aceleye getiriş ile gözler önüne serdi. Kısacası ''Yumurta kapıya dayanınca'' federasyon acil ve hızlı  bir şekilde göstermelik format değişikliği ile günah çıkardı. Bu konunun buralara gelmesinin sebebi şüphesiz bu sezon bizi tüm dünyaya maskara eden 'ŞİKE' tartışması ve akabinde gelen hiç bir yaptırım uygulanmadığı için boşu boşuna verilen erteleme kararı. Biz ŞİKE gırdabı içinde kaybolmadan asıl konumuz olan A2 Ligi'ne dönelim.


Kısaca Ligdeki maddelere ve değişiklere bakalım.
Ligde maçlar Pazartesi günleri oynanacak, hakemler MHK tarafından atanacak, aynı kulübün A takımının maçı olduğu gün A2 takımının maçı olmayacak ( 'Bu sayede kulüplerin A takım teknik sorumlusu ve antrenörleri, A2 Ligi'nde oynayan futbolcularının performansını bizzat takip edebilme şansına sahip olabilecek' denmekte ) ve karşılaşmalar FİFA standartlarına uygun doğal çim sahalarda oynanacak. Bunlar görmeye alışık olduğumuz klasik maddelerdi. Biz asıl değişikliklere değinelim: Bu sezon geçen seneki yarışmacı kimliği ortaya çıkaran uzun soluklu ligden yine 2 sene öncesi gibi cografi bölgelere ayrılmış 4 gruplu sisteme geçildi. İlk Üç grup 9 bizim yer aldığımız dördüncü grupsa 10 takımdan oluşmakta. Ekipler gruplarında her takımla içeride ve dışarıda karşılacaklar. Oluşacak puan durumundan sonra dört grubun ilk ikileri final grubu oluşturacaklar ve puanları sıfırlanacak. ilk iki dışında kalan takımlarsa klasman mücadelesine devam edecekler. Klasman mücadelesine devam edecek takımların ilk aşamada aldıkları puanlar aynen devam edecek. Final grubunda ve klasman grubunda yer alan ekipler bir kez daha evlerinde ve deplasmanda rakipleriyle karşılacaklar. Normal sezon tamamlandıktan sonra Final grubunda ilk dört sırada yer alan takımlar ayrı bir torbada dört klasman grubunda lider olan ekipler ayrı bir torbada olmak üzere tarafsız sahada eleminasyona göre eşleşecekler. Tarafsuz sahada oynanacak çeyrek final, yarı final, üçüncülük/dördüncülük karşılaşması ve final maçlarından sonra sezon tamamlanmış olacak.

Geçen sezonki basit ve akışkan sistemin ardından bir çok kişi gördüğü bu statüyle sanırım A2 Ligininde Digitürk'ten yayınlanacağını düşünmüş olabilir tıpkı benim gibi :) Federasyon gerçektende aşırı derecede sıkışmış bir durumda. Birde dipnot düşelim muhtemelen bu sistem sadece bu seneyi kapsıyacak. Yani halen daha sürekli statüsü, formatı belirli bir altyapı ligimiz bulunmamakta. Sürekli Avrupa'nın elit futbol ülkelerinden olmayı diline dolayan bir futbol idaresinin halen daha belirgin bir altyapı ligi olmaması son derece ayıplanması gereken bir konu. Malesef Arda Turan'ın saçma sapan beyanatları, Milli takıma oyuncu göndermeme gibi bir çok konudan dolayı esas değinilmesi gereken bu konu es geçilmekte.

A2 Liginin bu karmakarışık sistemini biraz olsun anlamaya ve anlatmaya çalıştıkran sonra oluşan gruplara değinelim.

1.GRUP
1. AKHİSAR BELEDİYE GENÇLİK VE SPOR
2. BEŞİKTAŞ A.Ş
3. BUCASPOR 
4. BÜYÜKŞEHİR BLD.SPOR
5. DENİZLİSPOR
6. GALATASARAY A.Ş.
7. GÖZTEPE A.Ş.
8. KARŞIYAKA
9. MANİSASPOR

2.GRUP
1. BURSASPOR 
2. ESKİŞEHİRSPOR
3. FENERBAHÇE A.Ş.
4. GENÇLERBİRLİĞİ 
5. İSTANBUL GÜNGÖRENSPOR
6. KARTALSPOR
7. KASIMPAŞA
8. SAKARYASPOR A.Ş.
9. TKİ TAVŞANLI LİNYİTSPOR

3.GRUP
1. ANKARASPOR A.Ş.
2. BOLUSPOR
3. ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.
4. GİRESUNSPOR
5. KARDEMİR D.Ç. KARABÜKSPOR
6. ORDUSPOR
7. SAMSUNSPOR
8. SİVASSPOR
9. TRABZONSPOR A.Ş.

4.GRUP
1. ADANASPOR A.Ş.
2. ELAZIĞSPOR
3. GAZİANTEP B.Ş. BLD.SPOR 
4. GAZİANTEPSPOR
5. KAYSERİ ERCİYESSPOR
6. KAYSERİSPOR
7. KONYASPOR
8. MEDİCAL PARK ANTALYASPOR
9. MERSİN İDMAN YURDU
10. MKE ANKARAGÜCÜ

Takımımız 4.Grupta mücadele edecek. Grupta A2 Kademesinde ilk kez mücadele edecek olan Elazığspor dışında geçtiğimiz sezonlarda bir çok kez aynı A2 Grubunda mücadele ettiğimiz Adanaspor, G.Antep Büyükşehir Belediyespor, Gaziantepspor, Kayserispor, Kayseri Erciyesspor, Mersin İdman Yurdu dışında uzun zaman sonra A2 seviyesinde karşılaşacağımız Antalyaspor ve Ankaragücü bulunmakta. Alt yapısı kuvvetli bir çok ekip göze çarpmakta. Ama açıkcası 2 sezondur takip ettiğim A2 liginde benim gözüme en fazla çarpan takım bu takımlardan ziyade altyapıda sürekli zirveye oynayan Kayseri Erciyesspor. 

A2'de sürekli zirveye oynamış Konyaspor için bu sezon hedef Lig'de başarıdan ziyade oyuncu yetiştirmek olmalıdır. Zaten A2 kadrosunda yer alması planlanan bir çok oyuncu artık profesyonel olarak A takımla Bank Asya macerasında. Bu nedenle bu sezon çok kuvvetli bir A2 ekibimiz olmadığı konusunda kendimi inandırmış bulunmaktayım.

*****




Konyaspor'umuz, mücadele verdiği A2 Ligi 4.grupta 2011-2012 sezonunun ilk maçında yarın (6 Ekim Perşembe günü) iç sahada Kayseri Erciyesspor ile karşı karşıya gelecek. 2 Nolu Sahada saat 15:00'de başlayacak maçı Konya'dan Mustafa Ayçiçek, Mustafa Saraçoğlu, Raşit Yorgancılar hakem üçlüsü yönetecek.  

A2 Ligi 4.grupta 1.haftanın maç programı ise şöyle:
Gazianitep B.Ş.Bld.Spor-MP Antalyaspor
Konyaspor-Kayseri Erciyesspor
MKE Ankaragücü-Elazığspor
Mersin İ.Y.-Adanaspor A.Ş.
Kayserispor-Gaziantepspor



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder