14 Haziran 2015 Pazar

Şimdi sıra rakip seçmede. Ayrıntılarıyla Avrupa Ligi 2015-2016

Bildiğiniz ve takip ettiğiniz üzere Avrupa Ligi 1'nci ve 2'nci eleme turunun kura çekimine sadece 8 gün kaldı (22 Haziran Pazartesi) 



Facebook sayfamızdan duyurduğumuz gibi (buradan bakabilirsiniz) İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, TFF'den yapılan Avrupa Katılım Listesi bildiriminin ardından hızlı bir şekilde Disiplin Kurulu'na sevk edildi ve Başakşehir Futbol Kulübünden buna dair savunma yapması istendi. (Bununla alakalı olarak İspanyol bir Avukat tuttukları medyada yazıldı.)

Bir çok ekip bu sene hakettiği halde Avrupa Ligi'ne katılamayacak. Bununla alakalı en altta verdiğim kaynaklardan bilgiler bulabilirsiniz. Dinamo Moskova'da durumu henüz belli olmayan ekiplerden birisi. Rus ekibi hakkında net kara Salı günü verilecek. Başakşehir'in durumununda en geç Salı günü açıklanmasını bekliyorum. Kura çekimine 10 günden az bir zaman kala UEFA kararı dahada fazla geciktirmeyecektir. Çok büyük bir olasılıkla temsilcimiz TORKU KONYASPOR Avrupa Ligi'ne katılacak.

Bende bu durumun gerçekleştiğini yani temsilcimizin Avrupa Ligi katılım hakkı kazandığını varsayarak yavaştan muhtemel rakiplerle alakalı olarak bir paylaşım yapmak istedim. (Öncedende bir kaç paylaşımım var tabiki)

Öncelikle başta belirtmem lazımki UEFA, Başakşehir gibi başka takımlar hakkındada bazı kararlar alıp turnuva dışında bırakabilir. O yüzden takımlarda değişmeler olması zayıfta olsa bir ihtimal.

1'NCİ ELEME TURU (102 TAKIM)  (Maç Tarihleri: 02.07 / 09.07)
Takımımız İlk Eleme turunu es geçiyor. Bu turda Toplam 102 ekip karşılıklı eşleşecekler ve turu geçecek 51 takım ikinci eleme turuna katılmaya hak kazanacak. Aşağıdaki grafikten seri başı olan ve olmayan takımları ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. UEFA'nın bu takımları nasıl bir torba sistemine dahil edeceği henüz açıklanmadı. Muhtemelen Torbalar 9 tane 5'erli 1 tanede 6'şar takımdan oluşan seri başı ve seri başı olmayan takımlardan oluşacaktır. 

..


2'NCİ ELEME TURU (66 TAKIM) (Maç Tarihleri: 16.07 / 23.07)
Takımımızın turnuvaya dahil olacağı Tura geldik. Bu turda birinci eleme turundan gelen 51 takıma ek olarak aşağıdaki grafikte takımımızında yer aldığı 15 takım eklenecekj. Yani toplam 66 takım. Bu 66 takım puanlarına göre seri başı ve seri başı olmayan şeklinde 2'ye ayrılacaklar (33 seribaşı takım - 33 seri başı olmayan takım)

Konyaspor bu turda seri başı. Yani kendisinden daha az puanı olan bir takımla eşleşeceği kesin. Rakibin katsayısının az olması demek büyük olasılıkla kuvvetsiz bir takımla eşleşeceği anlamına geliyor. Yinede kimseyi küçümsememek gerekli bunun bir örneğini geçen sene Bursaspor'u Gürcistan'ın isimsiz takımlarından Chikhura karşısında elenmesiyle gördük. Konumuza dönersek buradada Uefa'nın torbaları belirlemesinde nasıl bir işlem yürüteceği konusunda fikrimiz yok. Muhtemelen 7 tane 4'er takımdan ve bir tanede 5'er takımdan oluşacak torbalar oluşacaktır. Yani bizim muhtemel rakibimiz Uefa'nın belirlemesine göre ya 4 ya 5 takımdan birisi olacaktır. Torbaların kaçar takımdan oluşacağı hususunda malesef çokta emin değilim çünkü her sene değişen statüden dolayı (Bu sene Sevilla'nın Avrupa Ligi'ni direkt kazanmasından dolayı olan sapmalar gibi) belli bir standartın oluşmasına ortam olmuyor. Tahminimce bizim muhtemel rakiplerimiz 4-6 torbadan oluşacak bir torbadan çekilecektir. Bu arada rakipler belirlenirken dikkatinizi X-Y Galibi şeklinde ibare çekecektir. Rakibimizin birinci eleme turunda oynanacak bir maçın sonucuna göre belirlenmesi ikinci elemeden turnuvaya dahil olacak bir takımdan daha yüksek olasılık. Böyle bir durumu görürseniz şaşırmamalısınız. (Örneğin Vaduz-College Europa galibi ile Konyaspor şeklinde bir eşleşme) 


3'NCÜ ELEME TURU (58 TAKIM) (Maç Tarihleri: 30.07 / 06.08)
İkinci Turun turun rövanş maçına çıkılmadan yani 23 Temmuz'dan önce 17 Temmuz'da 3.Eleme Turunun Kura çekimi olacak.  Üçüncü Eleme turuna kalırsak oradada seri başı olma ihtimalimiz malesef yok. İkinci elemeyi geçen 33 takıma ek olarak bu turda turnuvaya Dortmund, Bilbao, Bordeaux, Sampdoria ve 18 tane daha kuvvetli takım katılacaklar ve toplam 58 takım bu turda mücadele edecekler.

PLAY-OFF (44 TAKIM) (Maç Tarihleri: 20.08 / 27.08)
Üçüncü Eleme turunda başarılı olarak gelen 29 takıma ek olarak, Şampiyonlar Ligi Elemelerinden elenmiş olarak gelecek 15 takımla beraber Toplam 44 takım Play-Off turuna katılacaklar. 

GRUPLAR (48 TAKIM) (4'er takımlı 12 grup)
Play-Off'u geçen 22 takım, aralarında Beşiktaş'ında bulunduğu gruplara direkt katılan 16 takım ve Şampiyonlar Ligi Play-Off'undan elenerek gelen 10 takımla beraber toplam 48 takım olacaklar ve seri başı sistemine göre 12'şerli 4 gruba ayrılacaklar. Yapılacak kura çekimi sonrası 4'erli 12 grup oluşacak grup aşamasına start verilecek. Grubu ilk 2'de tamamlayan takımlar ve Şampiyonlar Liginde 8 grubun üçüncüsü artık yeniden eleme statüsüyle sezonun devamını getirecekler.

Aşağıdaki linkleri ve grafikleri incelediğinizde yukarıda yazdıklarımı çok daha net anlayacaksınız.

Sözün özü takımımızın en azından 1 turu geçmesi büyük bir olasılık olarak görülüyor. Bu arada değinmeden yapamayacağım. Avrupa'ya katılım söz konusu olduğunda bir çok platformda ''Avrupa'ya gitmeyelim, Sezonu erken açmayalım, Sonumuz Karabükspor gibi olur'' diyerek felaket tellalığı yapanlar malesef bu yersiz eleştirileriniz takımın zaten Temmuz'un ilk haftasında sezonu açma planından dolayı yersiz ve anlamsız kalıyor. 

Kısa süre içerisinde inşallah resmi olarak Avrupa'ya giden Konyaspor ile alakalı paylaşımlarımla karşınızda olmaya devam edeceğim. İlginiz ve takibiniz için teşekkür ederim.

***

AVRUPA LİGİ 2015-2016 TAKVİMİ
KAYNAKLAR:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder