27 Mayıs 2015 Çarşamba

Sorunun adı Avrupa. Gidelim mi, Gitmeyelim mi?

Konyaspor'un Avrupa'ya gitme ihtimali ortaya çıktıktan sonra Konya'lı sporseverler ve yerel basının ardından Aykut Kocaman'da yaptığı açıklama ile bu konuya değinmiş oldu. Aykut Kocaman Çaykur Rizespor maçı sonrası  ÜNTV'ye ne demişti: - UEFA'ya girmek bizim için risktir. Hazır olmadığımızı düşünüyorum.




Aykut Kocaman'ın bu düşüncesine malesef şehrimizdeki bir çok dinamik (Bunda taraftarın büyük bir çoğunluk olduğunu görmek gerçekten üzücü) aynı doğrultuda görüş beyan etti. Yerel basının her zamanki gibi işine gelenleri sunması yada es geçmesi, işine gelene algı operasyonu yapması hususunun şehrin istikbaline olan bu konuda tekrarlamasına hiç girmiyorum bile, belkide böyle yapılmasını isteyenler olmuştur o konuyu bilemeyiz tabiki. Aykut Kocaman'ın açıklamasına paralel kişisel olarak başka bir açıklama eklemeyi kendime vazife bildim. Bunu vazife bildim çünkü ben lafı eveleyip gevelemeden direkt olarak kimlerin Avrupa hedefiyle örtüşmediğini işaret etmek istidem. Benim açıklamamda şu şekilde olacak: Kurumsallaşmamış yıllardır bunu becerememiş yada hiç denememiş, çok yüksek maliyetli olmamasına (araştırıldığı vakit kolaylıkla öğrenilebilinir) rağmen yıllardır bir scout departmanından aciz, futboldan tam anlamıyla anladığı meçhul sadece parası var diye yada yönetici vasfıyla namına nam katan, ilerlemeye ve gelişmeye açık olduğu malesef net olmayan yöneticilerin olaylara bakışıyla Avrupa Kupalarında oynama heyecanının, vizyonunun örtüşmemesi bana gayet normal geliyor ve Avrupa'nın bu açıdan bize bir kaç gömlek bol geleceğini bende Aykut Hoca ile pararlel düşüyorum. Evet bu açıdan hazır değiliz kesinlikle. Davet edilip, edilmeyeceğimiz bile meçhul olan Avrupa Ligi ile alakalı heyecanı en fazla yaşayanın taraftarların bir kısmı olduğu, şehrin bu habere bu olasılığa halen daha kendini alıştıramadığı gün gibi ortada.

Konyalı sporseverlerin bir çoğu Avrupa'ya gitmemenin hayırlı olduğunu çünkü seneyi erken açmanın oyuncular açısından iyi olmayacağını dile getiriyor. Bu konudada kişisel olarak katılmadığımı sosyal medyada bir çok platformda dile getirmeye çalıştım. 1000 TL asgari maaşla çalışan insanlar yılda belki hiç tatil hakkı olmaksızın sıcak, soğuk demeden çalışırken, mesleği itibariyle spor yapan oyuncuların tatil düşünmeye ETİK olarak çokta hakkı olmadığını düşünüyorum. Erken form tutmanın takımın küme düşmesine yol açacağını düşünen kişilerin görüşlerinin bir nebze olsun haksız olduğunu göstermek amacıyla işimi gücümü bıraktım ve bu senede dahil son 11 senede takımların Avrupa serüvenleri ve aynı sene ligde neler yaptıklarını araştırdım. Evet o kadar Avrupa Kupasına katılan takım arasında ligden düşen sadece ama sadece bir tek Karabükspor olduğunu gördüm. Belki araştırmada kullandığım yıl aralığını 11 değilde 20-30 yıl yaparsam bu rakam 2 yada 3 olabilir ama ben rakamın bu kadar artacağına her sene yaz aylarında Avrupa kupalarını ayrı bir hevesle ve dikkatle takip eden birisi olarak pek ihtimal vermiyorum. Tabiki Avrupa Kupalarına katılmanın riski var. Hiç risk yok diyemeyiz ama ayağınızı yorganına göre uzatırsanız, planınızı, programınızı imkanlar çerçevesinde düzenli yaparsanız risk olduğu kadar işinizi kolaylaştıracak noktalar yakalamanızda ihtimaller arasında mevcut.

2015 ila 2004 yılları arasında sezonu en erken açan temsilcilerimizin yer aldığı araştırmayaa geçebiliriz.

Aşağıdaki araştırmaya baktığınız zaman katılımcı takımların büyük çoğunluğunun her sene ligde iddalı bir şekilde yer alan takımlar olduğunu yani kısacası vizyon sahibi ekipler olduğunu görebiliriz.

Konya şehrinin ve takımınında artık bu takımlar gibi sürekli tepelere oynamayı planlayan bir yapıda olmasının gerektiğini ve bunun ilk kıvılcımınında Avrupa Liginde en azından 1 yada 2 eleme olarak atılabileceğini düşünüyorum.



2014-2015

BURSASPOR (2.ELEME TURU)

2.Eleme turundan turnuvaya katılan Bursaspor  Gürcistan'ın Chikhura adındaki çok ama çok mütevazi takımı karşısında gelen anormal sonuç şu anda hiç kimse tarafından hatırlanmıyor.


KARABÜKSPOR (3.ELEME TURU)



TRABZONSPOR (4.ELEME TURU)


Sezonu en erken açan Bursaspor ve nispeten daha geç açan Trabzonspor şu anda ligin ilk 5'indeler. Karabükspor ise küme düştü. Küme düşmesini sadece Avrupa'daki mücadelelerine bağlamanın ne derece doğru olduğu tartışılacak bir ayrı konu. Kişisel fikrim Avrupa maçlarından ziyade yönetmsel sıkıntılardan dolayı düştükleri yönünde.

'' Bundan sonraki sezonları sadece 2.Eleme'ye katılan yada sezonu en erken açan takımlarımıza bakarak irdeleyeceğim. ''

***

2013-2014

TRABZONSPOR (2.ELEME TURU)







3 eleme turunuda geçen Trabzonspor Grup mücadelesinide 6 maç sonunda grup lideri olarak tamamladı (1-Trabzonspor 2-Lazio 3-Apollon Limassol 4-Legia Warszaw) ve Son 32 turunda Juventus'a elendi. Trabzonspor ligi 4'ünü tamamladı.

***

2012-2013

ESKİŞEHİRSPOR (2.ELEME TURU)





Ligi 8'nci sırada tamamlayan Eskişehirspor ve taraftarları bu güzel serüven sonunda Saint Johnstone kulübü ile dostane ilişkiler kurdu.

***

2011-2012

GAZİANTEPSPOR (2.ELEME TURU)





Gaziantepspor ligi 10'uncu sırada tamamladı. Legia'yı özellikle rövanş maçında oldukça zorlamalarına rağmen ilk maçtaki skor elenmelerine yol açtı.

***

2010-2011

BEŞİKTAŞ (2.ELEME TURU)







Grup mücadelesine katılan Beşiktaş, Grubunu Şampiyon olacak olan Porto'nun arkasında 2'nci tamamladı (1-Porto 2-Beşiktsş 3-Rapid Wien 4-CSKA Sofia) ve son 32 turunda Dinamo Kiev'e elendi. Bu enteresan sezonda sezona en erken başlayan Beşiktaş haricinde Galatasaray (OFK Beograd'ı 3.Eleme'de geçti, Play-Off'ta Karpaty Lviv'e elendi), Trabzonspor (Liverpool'a Play-Off'ta elendi) Fenerbahçe (Şampiyonlar Ligi elemelerinde kaybederek Play-Off'ta PAOK'a elendi) Bursaspor (Şampiyonlar Ligi grubunda 1 puan alabildi) rezilleri oynadı. Sezonu erken açan Beşiktaş ligi 5'nci sırada tamamladı.

***

2009-2010

GALATASARAY (2.ELEME TURU)







3 eleme maçınıda zorlanmadan geçen Galatasaray grubunuda Panathinaikos'un önünde 1'nci tamamlayarak (1-Galatasaray 2-Panathinaikos 3-Dinamo Bucuresti 4-Sturm Graz) son 32 turunda kupayı kazanacak Atletico Madrid'e şanssız bir şekilde elendi. Galatasaray kaliteli yabancı ve kötü yerlilerle harmanlanmış kadrosuyla ligi 3'üncü sırada tamamladı.

***

2008-2009

BEŞİKTAŞ (2.ELEME TURU)





Hakan Arıkan'ın orta sahadan gol yediği unutulmaz maçlardan birisi ile Beşiktaş kupaya 1.tur'da veda ediyor. Beşiktaş sezonu şampiyon olarak tamamladı.

GALATASARAY (1.TUR)



Grubunda Olympiakos, Hertha Berlin, Benfica gibi takımları altında bırakan Galatasaray Metalist'in ardından 2'nci oluyor ve son 32 turunda Bordeaux'u efsanevi bir şekilde geçiyor. Hamburg karşısında bir çok oyuncusunu mevkisi dışında oynatan Galatasaray (Kewell'ın stoper oynaması) 2-0'ı bulmasına rağmen ard arda gelen 3 golle kupaya son 16'da veda ediyordu. Kadıköy'de oynanan finali Shakhtar Werder Bremen'i 2-1 mağlup ederek kazanıyordu. Kötü geçen sezonun ardından Galatasaray ligi 5'nci sırada tamamladı.

KAYSERİSPOR (1.TUR)



İlk maçtaki şanssızlıktan dolayı rövanşta daha etkili olmasına rağmen Kayserispor 1.Tur'da kupaya veda etti. Kayserispor ligi 7'nci sırada tamamladı.

***
2007-2008

GALATASARAY (2.ELEME TURU)





Gruplara kalan Galatasaray Panionios ve A.Wien'i geçip Bordeaux ve Helsingborgs'un ardından 3'üncü olarak son 32'ye kalıyor ve evinde 0-0'ın ardından deplasmanda Leverkusen'e 5-1 kaybederek eleniyordu. Galatasaray sezonu şampiyon olarak tamamladı.

KAYSERİ ERCİYESSPOR (2.ELEME TURU)





Bir önceki sezon ligden düşen ama bunun yanında kupadada final oynayan Erciyes Avrupa serüvenine hak kazanıyordu. Erciyes'in ligden düşmesini Avrupa'ya gitmesine değil Kupayı önemsemeni bağlamak en azından daha mantıklı olacaktır. Bir ikinci lig temsilcisi olarak İsrail'in en büyük markalarından Maccabi Tel-Aviv'i çok zorlanmadan geöen Erciyes güçlü Atletico karşısında direnemiyor ama buna rağmen alkış alıyordu. İçindeki sıkıntıları bir türlü gideremeyen Kayseri Erciyesspor Birinci Lig'i 7'nci sırada tamamladı.

***
2006-2007

KAYSERİSPOR (2.ELEME TURU)





AZ Alkmaar karşısında çok iyi oynamasına rağmen başarılı olamayan Kayserispor başarısını ligdede devam ettirip sezonu 5'nci sırada tamamladı.


TRABZONSPOR (2.ELEME TURU)





Deplasman golü kuralıyla Avrupa'ya veda eden Trabzonspor ligi 4'üncü sırada tamamladı.

   BEŞİKTAŞ (1.TUR)



5 takımlı grubunda 4'üncü olan Beşiktaş kupaya veda etti. (1-Tottenham 2-Dinamo Bucuresti 3-Leverkusen 4-Beşiktaş 5-C.Brugge) Beşiktaş ligi 2'nci sırada tamamladı.

FENERBAHÇE (1.TUR)



5 takımlı grubunda 3'üncü olan Fenerbahçe (1-Newcastle 2-Celta 3-Fenerbahçe 4-Palermo 5-E.Frankfurt) Son 32 etabında AZ ile evinde 3-3, deplasmandada 2-2 berabere kalarak kupaya veda etti. Fenerbahçe sezon sonunda Süper Lig'i Beşiktaş'ın 9 puan üstünde şampiyon olarak tamamladı.

***
2005-2006

BEŞİKTAŞ (2.ELEME TURU)





5 takımlı grubunda 4'üncü olan Beşiktaş kupaya veda etti. (1-Sevilla 2-Zenit 3-Bolton 4-Beşiktaş 5-V.Guimaraes) Beşiktaş ligi 3'üncü sırada tamamladı.


GALATASARAY (1.TUR)



Galatasaray tarihinin Avrupa'daki en kötü maceralarından biri olan Tromso hezimeti bu sene gerçekleşti. Bu unutulmayacak ve yıllarca dile getirilecek başarısızlığın aksine Ligde Galatasaray 83 puanla şampiyonluğu kazandı.

***
2004-2005

GENÇLERBİRLİĞİ (2.ELEME TURU)





Avrupa'da çektiği kolay kura sonucu gruplara kalması beklenen Gençlerbirliği kendinden güçsüz Yunan Aigaleo'ya elenerek herkesi şaşırttı. Gençlerbirliği bu mental çöküşü daha fazla yaşamayarak ligi 5'nci sırada tamamladı.

TRABZONSPOR (1.TUR)



İlk maçtaki büyük avantajı kullanamayan Trabzonspor dramatik bir şekilde 1.Tur'da kupaya veda etti. Trabzonspor ligi ise 2'nci sırada tamamlayarak gelecek sene Şampiyonlar Ligi elemesine katılmaya hak kazandı.

BEŞİKTAŞ (1.TUR)



5 takımlı grubunda 4'üncü olan Beşiktaş kupaya veda etti. (1- Athletic 2-Steaua 3-Parma 4-Beşiktaş 5-Standard Liege) Beşiktaş ligi 4'üncü sırada tamamladı.

KAYNAKLAR:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder