2 Eylül 2012 Pazar

2012-2013 Sezonu A2 Ligi Statüsü yürürlüğe girdi.


A2 Ligi statüsü yürürlüğe girdi
TFF Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen A2 Ligi 2012-2013 sezonu statüsü kabul edilerek yürürlüğe girdi. 44 takımın katılımıyla 4 grupta oynanacak kademe müsabakaları sonunda gruplarında ilk 2 sırayı alan toplam 8 takımın final oynayacağı, Pazartesi günleri doğal çim sahada yapılacak müsabakalarda kulüplerin A Takım kadrosunda yer alan yabancı oyunculardan en az 2 tanesini oynatabileceği belirtilen statüde A2 Ligi’nde oynayacak oyuncuları 01.01.1991 ile 31.12.1996 tarhileri arasında doğmuş olmaları gerektiği karara bağlandı. 



Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamaya göre, bu sezon ilk kez, katılım şartlarını yerine getiren Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig takımlarının da mücadele edeceği A2 Liginde kademe grubu maçları, 3 Ocak 2013te oynanacak 22. hafta müsabakalarıyla sona erecek. 2si 11 takım, 2si 12 takımdan oluşan 4 grupta toplam 46 takım arasında çift devreli lig usulüne göre oynanacak kademe grubu müsabakaları sonucu ilk 2 sırayı alan toplam 8 ekip, final grubunu oluşturacak. Tek grupta çift devreli lig usulüne göre oynanacak final grubu müsabakaları 4 Şubat 2013te başlayıp, 9 Mayıs 2013te 14. hafta maçlarıyla tamamlanacak. Müsabakalara sıfır puanla başlanacak final grubu sonunda ilk 4 sırayı alan takımlar play-off müsabakalarına katılmaya hak kazanacak. Kademe müsabakaları sonunda 2 grupta 3-11 ve 2 grupta 3-12 sırayı alan toplam 38 takım arasında, 4 grupta çift devreli lig usulüne göre oynanacak A2 Ligi klasman grubu maçları ise 31 Ocak 2013te başlayıp, 9 Mayıs 2013 tarihinde oynanacak müsabakalarla tamamlanacak. Play-Off müsabakalarında ise final grubunu ilk 4 sırada bitiren 4 takım ile klasman grubu müsabakaları sonunda gruplarında ilk sırayı alan 4 takım, TFF tarafından belirlenecek tarafsız sahalarda, tek maç eleme sistemine göre A2 Ligi Türkiye şampiyonunu belirlemek için karşılaşacak. 


2012 - 2013 SEZONU A2 LİGİ STATÜSÜ
MADDE 1 – KATILIM
(1) 2012-2013 sezonunda Spor Toto Süper Lig ve TFF 1. Lig’de yer alan kulüplerin A2 Ligi’ne katılmaları zorunludur. En alt 2 profesyonel ligde takımı bulunan kulüpler, talep etmeleri ve kriterleri yerine getirmeleri halinde A2 Ligi’ne katılabilirler.
(2) Her kulüp A2 Ligi’ne en fazla bir takımla katılabilir.
(3) Katılım Formu ve Taahhütnamesi’nde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve A2 Ligi’ne katılmayan kulüplere, müsabaka başına 20.000 TL para cezası verilir.
MADDE 2 – OYUN KURALLARI
Müsabakalarda IFAB tarafından belirlenmiş Uluslararası Futbol Oyun Kuralları uygulanır.
MADDE 3 – MÜSABAKA SİSTEMİ
(1) 2012 - 2013 Sezonunda A2 Ligi müsabakaları aşağıdaki şekilde oynanır.
A - Kademe Müsabakaları
Kademe müsabakaları 4 grupta toplam 44 takım arasında çift devreli lig usulüne göre oynanır. Kademe müsabakaları sonunda, gruplarında ilk iki sırayı alan toplam 8 takım final grubu müsabakalarına katılmaya hak kazanır.
B - Final Grubu Müsabakaları
Final grubu müsabakaları sekiz takımın katılımıyla tek grupta çift devreli lig usulüne göre oynanır. Müsabakalar sıfır (0) puanla başlar.
Final grubu müsabakaları sonunda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sırayı alan 4 takım Play-Off müsabakalarına katılmaya hak kazanır.
C - Klasman Grubu Müsabakaları
Kademe müsabakaları sonunda gruplarında 4 Grupta 3-11 sırayı alan toplam 36 takım arasında 4 grupta çift devreli lig usulüne göre oynanır.
Müsabakalara kademe grubunda alınan puanlarla devam edilir.
Klasman grubu müsabakaları sonunda gruplarında ilk sırayı alan toplam 4 takım Play-Off müsabakalarına katılmaya hak kazanır.
D – Play-Off Müsabakaları
Play-Off müsabakaları, final grubunu ilk dört sırada bitiren 4 takım ve klasman grubu müsabakaları sonunda gruplarında ilk sırayı alan 4 takım olmak üzere toplam 8 takım arasında TFF tarafından belirlenecek olan tarafsız saha veya sahalarda tek maç eleme sistemine göre oynanır.
Play-Off müsabakalarında, Final Grubunu ilk 4 sırada bitiren takımlar ve Klasman Grubu müsabakaları sonunda gruplarında ilk sırayı alan 4 takım ile kura usulü ile çapraz olarak eşleşirler.
Yarı final müsabakaları sonunda kazanan iki takım A2 Ligi Türkiye Şampiyonu olabilmek için final müsabakası oynarlar ve kazanan takım Türkiye Şampiyonu, kaybeden takım Türkiye İkincisi olur.
Yarı final müsabakaları sonunda kaybeden iki takım, üçüncülük müsabakası oynarlar ve kazanan takım Türkiye Üçüncüsü, kaybeden takım Türkiye Dördüncüsü olur.
(2) Kademe, Final ve Klasman Grubu müsabakalarında kazanan takımlara 3 (üç), berabere kalan takımlara 1 (bir) ve kaybeden takımlara puan verilmez. Müsabaka sonuçları, TFF tarafından tescil edilmeden geçerli sayılmaz.
MADDE 4 – KUPA, MADALYA ve ÖDÜLLER
(1) A2 Ligi Play-Off Müsabakaları sonucunda, yarı final müsabakası oynayan 4 takıma 50’şer madalya verilir.
(2) A2 Ligi Türkiye Şampiyonu takıma kupa ve 50.000.-TL, ikinci olan takıma 30.000.-TL ve üçüncüye 20.000.-TL tutarında para ödülü verilir.
MADDE 5 – SAHALAR VE STADYUMLAR
(1) A2 Ligi müsabakaları, FIFA standartlarına uygun boyutlardaki doğal çim sahalarda oynanır.
(2) A2 Ligine katılan kulüpler, A2 Ligi müsabakalarını oynamak için kullanacakları biri asıl ve biri yedek olmak üzere en fazla iki farklı sahayı TFF’ye bildirip onay almak zorundadırlar. Sezon boyunca, TFF tarafından kabul edilmiş haklı sebepler bulunmaksızın TFF’ye bildirilen bu sahalar dışındaki sahalarda müsabaka oynanamaz.
(3) A2 Ligi müsabakaları, Pazartesi günü oynanır. Müsabakalara ilişkin programlar TFF tarafından ilgililere ve kulüplere ayrıca bildirilir. Profesyonel takımının Pazartesi günü maçı olan A2 takımları 1 veya 2 gün sonra oynar. TFF, gerekli gördüğü hallerde diğer günlerde de A2 Ligi müsabakası oynatabilir.
(4) Ev sahibi kulüpler, müsabakaların oynandığı sahalarda bir doktor ile ambulans ve görevlilerini bulundurmak zorundadır.
(5) Ev sahibi kulüpler, müsabakaların oynandığı saha ve stadyumlarda her türlü güvenlik tedbirinin alınması ve gerekli donanımın sağlanmasından sorumludur.
MADDE – 6 ORGANİZASYON ve SORUMLULUK
(1) Stadyumlarda, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık, güvenlik, tribün düzenlemesi, organizasyon, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri yapma görevi ev sahibi kulübe aittir.
(2) TFF, fikstürü hazırlamaya, fikstürde gerekli değişiklikleri yapmaya, müsabakaların gün, saat ve yerlerini değiştirmeye yetkilidir.
(3) Müsabakalar ancak elverişsiz hava veya stadyum şartları nedeniyle ertelenebilir. Bu Statü’nün ve Futbol Müsabaka Talimatı’nın güvenliğe ilişkin hükümleri saklıdır.
(4) Kulüpler, müsabakalarını oynayacakları stadyumu ve oyun alanını elverişsiz hava şartları ihtimali de dahil olmak üzere müsabakanın tayin ve tespit edilen tarihte oynanması için hazır hale getirmek zorundadırlar. Saha ve stadyumun hazır hale getirilmemesi nedeniyle müsabakanın oynanamaması durumunda hakem ve gözlemci misafir takımın masrafları ev sahibi kulüp tarafından ödenir.
(5) Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı öncelikli olarak misafir takımlara aittir.
MADDE – 7 SAHAYA GİREBİLECEK KİŞİLER
(1) Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 7 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, bir antrenör, bir kaleci antrenörü veya yerine bir antrenör, bir eşofmanlı masör ve bir doktor girebilir.
(2) Takımların müsabaka isim listesinde yer alacak yöneticisi müsabakadan önce “Müsabaka İsim Listesini” imzalamak zorundadır.
(3) Saha kenarında oturmalarına müsaade edilenler, görevleri dışında hiçbir olaya sözlü veya fiili olarak müdahale edemezler.
MADDE 8 - TRİBÜN DÜZENLEMESİ
(1) Kulüpler, TFF ve yetkili merciler tarafından belirlenen emniyet ve güvenlik tedbirlerine uymakla yükümlüdürler.
(2) Stadyumlara seyri engellemeyecek nitelikte, talimatlarda belirtilen şekilde tribün ile saha arasına tel, duvar, bariyer ve benzeri engeller konabilir.
(3) Tribünlerdeki merdiven boşlukları, tribün giriş ve çıkış kapı önleri kesinlikle boş bırakılmalıdır. Tel örgülere seyircilerin görüşünü engelleyici afiş, flama, bayrak, pankart ve benzerleri asılamaz.
(4) Stadyumlara ve tribünlere kapasitelerinin üzerinde seyirci alınması yasaktır.
(5) TFF Müsabaka Görevlilerine ve Disiplin Müfettişlerine protokol tribününde müsabakayı rahat bir konumda izleyebilmeleri ve herhangi bir olay anında kısa sürede saha içine inebilecekleri bir yer ayrılır.
(6) Ev sahibi kulüp, misafir kulüp seyircileri için güvenliği tam olarak sağlanmış bir tribünde stadyumun oturma kapasitesinin en az % 5’i oranında yer ayırmak zorundadır.
(7) Müsabakalarda TFF Başkanı, Başkan Vekilleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter ve Vekilleri, Hukuk Kurulları Başkan ve Üyeleri, Merkez Hakem Kurulu ile Temsilciler Kurulu Başkan ve Üyeleri’ne, Müsabaka Operasyon Müdürü ile Tesis Yönetim Müdürü talep etmeleri durumunda protokol tribününde yer ayrılması zorunludur. Ayrıca bu kişiler stadyumlarda istedikleri yere girebilir, bilgi ve belge isteyebilirler.
(8) Müsabakalarda, takımların siyah bant takma veya siyah forma ile müsabakaya çıkmaları, saygı duruşunda bulunmaları TFF’nin iznine tabidir.
(9) Kulüpler müsabaka öncesi sahaya ancak TFF’nin izin verdiği pankartlarla çıkabilirler. Pankartların sosyal ve toplumsal mesaj içermesi şarttır. Kurum ve kuruluşların pankart taleplerini kulüplere yapmaları, kulüplerin de TFF’ye müracaat ederek onay almaları gerekmektedir.
Pankartların boyu 14 metre eni ise 1 metre olmalıdır. Pankart talepleri müsabakadan en az 7 gün önce yapılması durumunda değerlendirilecektir. Pankart izni verilen müsabakalarda pankartın TFF Temsilcisi tarafından görülmesi sağlanmalıdır.
Kulüpler yukarıda sayılanlar dışında TFF’nin uygun göreceği pankartlarla müsabakaya çıkmak zorundadırlar.
(10) Müsabakalarda spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilmesi yasaktır. Ayrıca müsabaka alanına veya yakın çevresine bu mahiyette afiş veya pankartların asılması yasaktır.
(11) Müsabakalardan önce yapılacak olan her türlü gösteri ve törenler TFF’nin iznine tabidir. TFF tarafından izin verilen gösteri ve törenlerin saha içerisinde ve yeşil zeminde müsabakanın başlamasına 45 dakika kala ve saha dışında (yeşil zemin dışında) müsabakanın başlamasına 18 dakika kala bitirilmesi ve sahanın müsabakaya hazır hale getirilmesi zorunludur.
(12) Reklam amaçlı olarak saha içerisinde yeşil zemin dışında bulunan maskotların müsabaka öncesi ve devre arasında müsabaka başlamadan beş dakika önce sahayı terk etmeleri zorunludur.
MADDE 9 - GÜVENLİK
Ev sahibi kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında stadyum çevresinde ve stadyum içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hareket ederek emniyet ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak zorundadırlar.
MADDE 10 - FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU
(1) 01.01.1991 ile 31.12.1996 tarihleri arasında doğmuş amatör ve profesyonel futbolcular A2 Liginde oynayabilirler.
(2) 31.12.1990 ve önceki yıllarda doğmuş olan Profesyonel futbolcular A2 Ligi’nde oynayabilirler.
(3) 01.01.1997 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olan futbolcular, A2 Liginde oynayamazlar.
(4) A2 Ligi’nde bu maddede yer alan şartlara uymak koşuluyla A takım kadrosunda bulunan en fazla 2 yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesinde yer alabilir.
(5) Bu maddenin 1, 2, 3 veya 4. fıkrasının ihlali halinde TFF tarafından ilgili takımın hükmen mağlup sayılmasına karar verilir. Futbol Müsabaka Talimatı’nda belirtilen diğer hükmen mağlubiyet sebepleri saklıdır.
MADDE 11 – TAKIM KADROLARI VE FUTBOLCU DEĞİŞİKLİKLERİ
(1) A2 Ligi müsabakalarında, takım kadrosunda bulunan futbolcuların isimlerini ve forma numaralarını içeren tek tip müsabaka isim listesi, sahaya girme yetkisine sahip kulüp yöneticileri veya teknik adamlar tarafından imzalanarak, en geç müsabakanın başlamasından 45 dakika önce müsabaka hakemine teslim edilir.
(2) Müsabaka isim listeleri en fazla 18 kişiden oluşur. Takımlar, müsabaka boyunca 5 oyuncu değişikliği yapma hakkına sahiptir.
MADDE 12 – TEKNİK ADAMLARIN UYGUNLUĞU
(1) A2 Ligi’ne katılan takımlar en az TFF A veya UEFA A Lisansı’na sahip bir Teknik Sorumlu bulundurmak zorundadırlar.
(2) TFF’nin ihtarına rağmen bu maddenin 1. fıkrasında belirtilen yükümlülüğünü 2 hafta içinde yerine getirmeyen kulüplere her hafta için 5.000 TL’den 10.000 TL’ye kadar para cezası verilir.
MADDE 13 – HAKEMLER
A2 Ligi kapsamında oynanacak olan tüm müsabakalarda hakem, iki yardımcı hakem ve bir dördüncü hakem atanır.
MADDE 14 – FORMA SETLERİ
(1) A2 Ligi kulüpleri, sezon başında Futbol Federasyonuna isim uygulamasına gideceğini bildirmedikleri sürece 1-18 arasındaki numaraları kullanmak zorundadırlar. Sezon başında 1-99 arasında numaralar ile isim uygulamasına gideceğini bildiren A2 Ligi Kulüpleri, sezon başladıktan sonra bu uygulamadan vazgeçemezler.
(2) A2 Liginde forma setleri ile ilgili sadece Sportif Ekipman Talimatı hükümleri geçerli olacaktır.
MADDE 15 – DEPLASMAN MASRAFLARI
(1) A2 Liginde yer alan takımların, Belediye veya Büyükşehir Belediye sınırları dışında oynayacakları deplasman müsabakalarına ilişkin ulaşım giderlerini karşılamak üzere, karayolu ile gidilen kilometre başına 1,50 TL tutarında ödeme yapılır.
(2) Kulüp merkezinin bulunduğu ilin merkezi ile A2 Ligi kapsamındaki bir müsabakanın oynanacağı ilin merkezi arasındaki mesafenin karayolu ile tek yönde 300 km’yi aşması durumunda, A2 Liginde yer alan kulüplerin konaklama masraflarına katkıda bulunmak amacıyla, müsabaka başına TFF tarafından 1.250 TL tutarında ödeme yapılır.
(3) Kulüplerin ulaşım masraflarına ilişkin faturalar, bağlı bulundukları Bölge Müdürlükleri aracılığıyla TFF Muhasebe Müdürlüğü’ne iletilir.
(4) Statüde ayrıca düzenlenmeyen hususlar hakkında nihai olarak karar verme yetkisi TFF’ ye aittir.
MADDE 16 – YÜRÜRLÜK
Bu statü, TFF Yönetim Kurulu’nun 07.08.2012 tarih ve 14 sayılı toplantısında alınan kararla kabul edilmiş ve 10.08.2012 tarihinde TFF’nin resmi web sitesi olan www.tff.org adresinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder